Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Početak vatrogastva na Pulskom području datira od davne 1878. godine, kada je nakon velikog požara na kući gospodina Masserotija, Općinsko vijeće na čelu s gradonačelnikom, gospodinom Antoniom Barsanom, donijelo odluku o osnivanju vatrogasne postrojbe s 24 vatrogasca raspoređenih u dvije čete.
U Puli su uz vatrogasnu postrojbu grada djelovale i vatrogasne postrojbe u privatnim tvrtkama, posebice u industriji, a postojale su i dobrovoljne vatrogasne udruge, koja nisu bila kao današnja društva, i društva koja su u bivšoj Jugoslaviji nastala nakon Drugog svjetskog rata.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula, davne 1951. godine nastavilo je ponovno s aktivnostima, koje su bile prekinute zbog ratnih zbivanja II. svjetskog rata.
Samu misao o ponovnom oživljavanju i registraciji društva pokrenula je nekolicina entuzijasta na čelu s pokojnim gospodinom Rugola Antonom koji je tada izabran za predsjednika društva te Mirkom Halerom i Stevom Trumbitašom, koji su izabrani za tajnika i zapovjednika društva.


U samom početku djelovanja većinu članstva, njih tridesetak, činili su zanatlije i obrtnici grada Pule. Nakon registracije društva počelo se sa učlanjivanjem što većeg broja građana, djece i mladeži u društvo. Iako većina njih tada nije znala gotovo ništa o poslu vatrogasaca, bili su spremni u svakom trenutku žrtvovati se i odgovoriti izazovu bilo kakve elementarne nepogode.

Oprema društva bila je jako siromašna, ali dovoljna za prvo stručno školovanje i uvježbavanje mladih vatrogasaca. U tom trenutku društvo je posjedovalo jednu pumpu sa potrebitom opremom, ljestve kukače i nekoliko penjačkih užadi.
Okupljanje i uvježbavanje vatrogasaca vršila su se u Vatrogasnoj četi (danas JVP Pula), u Dobrilinoj ulici, gdje su se najčešće izvodile vatrogasne vježbe, vršila obuka i školovanje mladih vatrogasaca.
U nekoliko godina djelovanja društvo je naraslo na 90 članova svih uzrasta, od djece, mladeži i odraslih (muških i ženskih članova).
Službene prostorije društva bile su u Premanturskoj ulici koje su služile kao spremište i učionica, gdje su se učili prvi stručni termini i detalji o vatrogastvu. Svaki detalj i svaka nova vježba bile su od velike koristi, jer je upravo tako stvoreno nekoliko ekipa koje su mnogo puta sudjelovale u svim aktivnostima.
Društvo je u svom radu imalo dosta problema oko smještaja, prostori koje je društvo koristilo u Premanturskoj ulici dati su poduzeću Mehanika.
Društvo se preseljava u Dom braće Ribar, potom u Mjesnu zajednicu Mirna, što je otežavalo rad kao i sam razvoj društva.
No i pored svih nedostataka, volja i entuzijazam članstva postojao je sve do sedamdesetih godina kad se dolazi na ideju da se u gradu Puli osnivaju DVD-a po Mjesnim zajednicama.
Tom idejom DVD Pula prestaje sa radom i umjesto njega osnivaju se DVD Mirna i DVD Stoja, koji nastavljaju sa vatrogasnom djelatnošću u Puli.

Dobrovoljna vatrogasna društva Stoja i Mirna od Vatrogasnog saveza općine Pula, bili su opremljeni sa minimalnom i najnužnijom opremom za obuku vatrogasaca i gašenja požara otvorenog prostora, a smješteni su u prostorije Mjesnih zajednica.
Problemi sa kojim su se susretali i jedno i drugo društvo bili su prostori za smještaj vozila i opreme kao i za samu aktivnost kojom su se društva bavila, a bavila su se preventivno - operativnim radom, obukom odraslih vatrogasaca. Sa djecom i mladeži obavljali su praktični dio obuke i vježbi u dobrovoljnim društvima, dok su teoretski dio obuke obavljali nastavnici u osnovnim i srednjim školama.
Problem sa kojim su se društva susretala bili su i financijske naravi. Novaca nije bilo pa su se društva snalazila kako su znala i umjela, obavljali su se raznorazni poslovi pružanja usluga vatrogasnih osiguranja, poslove čišćenja i uređivanja kampova Arenaturista, a sve kako bi se namaknula sredstva za funkcioniranje i opremanje društava.
Takvo stanje trajalo je sve do 1988. godine, kad dolazi do prestanka rada DVD Mirna zbog nedostatka financijskih sredstava i smještajnog prostora te dio članstva i opremu preuzima DVD Stoja koje je bilo u nešto povoljnijem položaju koji su svojim radom u dvorištu Mjesne zajednice Stoja izgradilo jednu garažu i spremište.
DVD Stoja nastavlja sa svojim djelovanjem do 1995. godine, kad dolazi do preregistracije društva promjenom imena, odnosno naziva društva i vraćanjem prvobitnog imena Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula.

Vatrogasni portal

 • 21. Memorijal PAVAO IVANEC

  8. Jun 2024 | 10:19

  21. Memorijal PAVAO IVANEC DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO SVETA NEDELJA organizira 21. MEMORIJAL PAVAO IVANEC u subotu 22.lipnja 2024. godine od 11:00 sati na poligonu[…]

 • 24. KUP Grada N. MAROFA

  6. Jun 2024 | 09:36

  24. KUP Grada N. MAROFA DVD NOVI MAROF Organizira vatrogasno natjecanje XXIV. KUP GRADA N. MAROF i II. kolo Kupa VZVŽ za mladež i podmladak[…]

 • 19. KUP Sv ANA Odranski Obrež

  4. Jun 2024 | 12:57

  19. KUP Sv ANA Odranski Obrež DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ODRANSKI OBREŽ organizira 19. KUP „Sveta Ana“ u subotu 13.07.2024. godine s početkom u 15 sati na[…]